Nasıl İş Bulunur?
Üniversiteyi bitirmek üzeresiniz, ya da yeni mezun oldunuz; iş arıyorsunuz, ama nasıl iş bulunur bilmiyorsunuz. Çalıştığınız fabrika, Türkiye’deki operasyonlarını, daha ucuz işçiler bulabileceği başka bir ülkeye taşımaya karar verdi ve yakın zamanda işsiz kalmak üzeresiniz, kendi kendinize soruyorsunuz: “Nasıl iş aramalıyım?”, “Nasıl iş bulabilirim?”. Çalıştığınız iş yerindeki yönetici ile problemleriniz var ve başka bir şirkete geçmek istiyorsunuz, yine aynı sorular, nasıl yeni bir iş bulunur?
Bu anlattığım süreçlerin benzerlerini hayatımızın belirli dönemlerinde hepimiz yaşıyoruz. Üniversitenin son sınıfındayken, yeni mezun olarak iş bulma derdindeydim. Sonra, çalıştığım sektörde tecrübe kazandıkça, bazen maaşımı yükseltmek için bazen huzurumu geri kazanmak için iş aradığım vakitler oldu.
Bugün iş arama ve iş bulma yöntemleri konusunda biraz derli toplu bilgi vermeye çalışacağım. Özgeçmiş nasıl hazırlanır, mülakatta nelere dikkat edilmelidir gibi sorulardan ziyade, iş bulmak için başvurmamız gereken 6 kaynağı sıralayacağım.
Çevre: İş aramaya öncelikli olarak yakın çevrenizden başlayın. Etrafınızdaki eşiniz dostunuz sizin iş aradığınız bilsin. Şirketlerde açık bir pozisyon olduğu zaman, bu pozisyondan ilk önce şirket personeli haberdar oluyor ve yakınlarının özgeçmişlerini şirketin insan kaynaklarına veya ilgili bölümün yöneticisine iletiyorlar. Böylelikle, bu açık pozisyon daha tam açılmadan dolmuş oluyor. Dolayısıyla, sizin iş aradığınızı ne kadar çok insan bilirse, iş bulma şansınız da o kadar artıyor. Yeni tanıştığınız insanlara hatta Facebook’taki arkadaş grubunuza bile iş aradığınızı söyleyin. İşsiz kalmak ya da işsiz olmak ayıp değil. Bir şekilde, iş aradığınızı bilen arkadaşlarınız ya da onların arkadaşları, size bir yol açacaklardır. İş bulmak için, öncelikle arkadaşlarınıza iş aradığınızı söyleyin.
Kariyer Siteleri: Artık hepimizin evinde internet var. Çoğu zaman karşısında boşa vakit harcasak da, artık birçok işimizi internet üzerinden hallediyoruz. İnternetten yapabileceğimiz işlerden biri de iş aramak ya da iş bulmak. İnternetten nasıl iş bulunur? Şöyle ki, iş arayan ve iş verenleri buluşturan onlarca iş arama sitesi var. kariyer.net, yenibiris.com ve secretcv.com bunlardan en ünlüleri. Ama, bunların dışında örneğin bir elektrik ustasının da iş bulabileceği ya da kendi işini pazarlayabileceği ehil.com gibi siteler de mevcut. Bu sitelere üye olarak, oluşturduğunuz özgeçmişler ile CV’nize uygun işlere başvurabilir, ve binlerce seçenek arasından dilediğiniz işi bulabilirsiniz. İş bulmak için, kariyer sitelerine üye olun.
Şirketlerin İnternet Siteleri: Kariyer sitelerinin dışında özellikle global şirketlerin, kendilerine ait bir insan kaynakları veri tabanı oluşturmak için, kendi web siteleri üzerinden iş arayan adayların özgeçmişlerini topluyorlar. Türkiye’deki bankaların bir çoğunun kendi kariyer portalleri var. Bankalar dışında, Procter&Gamble, Unilever veya Pepsi gibi şirketler de kendi kariyer portalleri üzerinden iş arayan adayların özgeçmişlerini toparlıyorlar. Bu tür şirketler, genellikle adaya daha özellikli sorular yönelterek, çok fazla aday arasından elemeyi kolaylaştırmak istedikleri için bu yöntemi seçiyorlar. İş ararken, şirketlerin kendi internet siteleri üzerinden de muhakkak başvuru yapın.
İşkur: Türkiye İş Kurumu ya da İş ve İşçi Bulma Kurumu olarak da bilinen İşkur, ülkemizde iş arayan ve işçi arayanları devletin gözetiminde ve kontrolünde buluşturan bir kurum. Özellikle engelli, terör mağduru ve eski hükümlerin İşkur’a da muhakkak başvurmaları gerekir. İş Kanunu gereği, belirli bir çalışandan fazlasına sahip iş yerleri, engelli, terör mağduru ve eski hükümlüler için de kadro açmak zorundalar. Fakat, şirketler bu özelliklerde çalışanları bulmada kimi zaman güçlük çektikleri için, İşkur’a taleplerini iletiyorlar. Dolayısıyla, özel durumunuz varsa ve iş arıyorsanız, yukarda bahsedilen yöntemlere ek olarak İşkur sizin için iyi bir adres olabilir. İş bulmak için İşkur’da kayıt oluşturun.
Özel İstihdam Büroları: İş bulmak için bir diğer adres ise özel istihdam büroları. İşkur’un denetiminde lisans alarak, iş arayan ile işçi arayanı buluşturan özel istihdam büroları, hemen hemen tüm şehirlerde mevcut. Ayrıca çoğunun internet sitesi de var. Adecco, Manpower ve Randstad gibi global istihdam şirketlerinin Türkiye ofislerinin yanı sıra Anıl Danışmanlık gibi sadece evde bakım hizmetlerine konstantre olmuş özel istihdam büroları da mevcut. İş bulmak için, muhakkak özel istihdam bürolarının da kapılarını çalın. Birinden birinde, sizin için de uygun bir iş çıkacaktır.
Gazete: Filmlerdeki en klasik iş arama sahnelerinden biridir, gazete ilanlarından iş aramak. İş arayan gencimiz, hemen bir gazete alır ve kafasına yatan ilanları kalemle daire içerisine alarak, tek tek kapılarını çalmaya başlar ve kimi zaman dilediği işi hemen bulurken, bazen de şanssızlıklar peşini bırakmaz. İş bulma yöntemlerini sıralarken, gazete ilanlarını es geçmek olmazdı. Bugün hala, bir çok şirket gazetelere veya gazetelerin İnsan Kaynakları eklerine verdikleri ilanlar ile iş arıyorlar. Siz de nasıl iş bulunur diye soruyorsanız, gazetelerdeki ilanlara bakmadan geçmeyin diyeceğim.
Burada sıraladığım kaynaklar dışında, yeteneklerinize, niteliklerinize ve beklentilerinize göre yeni kaynaklar bulabilmek mümkün. Tek yapmanız gereken, ne istediğinizden emin olmak ve iş ararken asla ama asla umutsuzluğa düşmemek.
Hiç ummadığınız bir anda, karşınıza güzel fırsatlar çıkabilir. O ana kadar enerjinizi tüketmeden, mücadele etmeye devam edin.