Wire Transfer Nedir? Nasıl Yapılır?

Yurtdışından Türkiye’ye para gönderirken veya uluslararası para transfer işlemlerinde sıkca duyduğumuz bir kavram ”wire transfer” veya ”bank wire”. Peki, ”Wire transfer ne demek?”, ve ”Wire transfer nasıl yapılır?”. Bu soruların cevaplarını yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

Wire Transfer Ne Demek?

Wire transfer, bir kişiye veya kuruluşa para göndermeyi sağlayan bir tür elektronik fon transferidir. Wıre transfer, bir banka hesabından başka bir banka hesabına olabileceği gibi, bir banka hesabından doğrudan kişiye de yapılabilir. Bank wire olarak da bilinir. Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan wire transfer, EFT ve havaledir. Buna ilave olarak, özellikle yurtdışından Türkiye’ye para gönderirken veya Türkiye’den yurtdışına para transferinde, SWIFT sistemi kullanılarak wire transfer yapılır. Uluslararası para transferlerinde, bankaların muhabir bankaları da devreye girer.

Wire Transfer Nasıl Yapılır?

Wire transfer, bir elektronik fon transferi işlemidir. Burada, siz bankanıza para gönderme emrini ilettikten sonra, bankanız öncelikle sizin hesabınızdaki parayı alıcı bankaya iletir. Daha sonra, alıcının bankası da parayı alıcının hesabına aktarır. Görüldüğü gibi sistem bu kadar kolaydır.

Wire transferi, yurtdışından Türkiye’ye para göndermek için kullanmak istediğiniz zaman, alıcının adı ve soyadı, bankası, hesap numarası (IBAN) ve alıcı bankanın SWIFT ya da BIC koduna ihtiyaç duyarsınız.

IBAN numarası, banka hesap numaralarının tüm dünyada standart hale getirilmesi amacıyla uygulanan bir numerik sistemdir. IBAN hesapları 26 haneden oluşur. Yurtdışından Türkiye’ye para göndermek istediğiniz zaman, Türkiye’deki bir bankaya ait hesap numarası vermeniz gerekmektedir. Türkiye’deki IBAN numaraları TR ile başlar.

iban numarası

SWIFT kodu ise her bankanın SWIFT sisteminde kolayca tanınmasını sağlayan 8 ila 11 haneden oluşan bir koddur. İlk 4 hanede bankanın kodu bulunur. Örneğin Finansbank için banka kodu FNNB’dir. 5. ve 6. hanelerde ülke kodu bulunur. Ülkemizde yerleşik bütün bankalar için TR kullanılır. 7. ve 8. hane ise bankanın lokasyon bilgisini içerir. Türkiye’deki çoğu bankanın merkezi İstanbul’da bulunduğu için bu bankaların SWIFT kodlarında 7. ve. 8. hane ”IS”tir. Merkezi Ankara’da bulunan Ziraat, Halk ve Vakıf Bank’ın SWIFT kodunda 7. ve 8. hane ise ”A2”dir. SWIFT kodundaki son 3 hane ise opsiyonel olup, kimi bankalar da şube kodu konulabilir. Finansbank, İstanbul’daki şubeleri için OPS kısaltmasını kullanmaktadır. Örneğin Finansbank İstanbul Beşiktaş şubesinin SWIFT kodu FNNBTRISOPS’dir.

  • FNNB (Banka kodu)
  • TR (Ülke kodu)
  • IS (İstanbul)
  • FNNBTRIS (Finansbank’ın SWIFT kodu)

Yurtdışından Türkiye’ye para göndermek istediğinizde SWIFT kodu için yalnızca 8 haneli SWIFT kodunu yazmanız yeterlidir.

Peki BIC kodu nedir?

Wire transfer yaparken, bazı bankalar BIC kodu isteyebilirler. BIC kodu Bank Identification Code’un kısaltmasıdır. Yani Banka Tanımlama Kodu diyebiliriz. BIC kodu, her banka için özeldir. Peki BIC kodunu nasıl bulursunuz? BIC kodu ile SWIFT kodu aynıdır. Bankanız SWIFT kodu aynı zamanda BIC kodudur. Örneğin Finansbank’ın BIC kodu FNNBTRIS’dir.

Wire transfer kaç günde hesaba geçer?

Yurtdışından Türkiye’ye wire transfer ile para gönderdiğinizde, paranız 3 iş günü içerisinde Türkiye’deki bankanıza geçer. Ama burada dikakte etmeniz gereken bir husus, resmi tatillerdir. Eğer gönderdiğiniz ülkede veya Türkiye’de resmi tatil varsa, bu süre uzayabilir.

Wire transfer ücreti ne kadar?

Wire transfer, uluslararası para transferleri için kullanıldığında epeyce masraflı olabilmektedir. Wire transfer yaptığınızda para yurtdışından Türkiye’ye muhabir bankalar aracılığıyla gelir. Bu da yurtdışından Türkiye’ye transfer maliyetlerini artırmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Almanya’dan Türkiye’ye 1000 Euro göndermek istediğinizde, 40 Euro‘ya varan masraflar ödeyebilirsiniz. Öte yandan, 1000 yerine 10.000 Euro göndermek istediğiniz zaman da, masraf tutarı 40 Euro civarında olur. (Bu tutar bankadan bankaya değişmekte olup, örnek amaçlı yazılmıştır.) Yani SWIFT ücretleri, gönderilen tutardan genellikle bağımsızdır ve fiks komisyon olarak tahsil edilir. Ben wire transferi daha çok ticari işleriniz veya yüksek tutarlı meblağları iletmek istediğinizde kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki linke tıklayarak, yurtdışından Türkiye’ye en ucuz para gönderme yöntemini görebilirsiniz.

https://paranya.com/yurtdisindan-turkiyeye-para-gonderme/

Comments
  1. Ali Kabadayi

    Merhabalar, Yurt disindan (ABD)’den wire transfer etmek icin vekaletle hesap acabilen bankalardan hangisi ideal sizce? Enpara ya da cepteteb’i dusunuyordum ama vekaletle hesap acmiyormis. Akbank’in da wire transfer ucretleri yuksek gorunuyor. TEB bankasi hakkinda ne dusunuyorusunuz? Bir de para Bank of Amerika’dan transfer edilecek ve TEB bankasi BoA’nin Turkiye’de ki muadil bankasi gorunuyor, bu durum yuklu para transferinde bir avantaj saglar mi? Tesekkur ederim.

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Yüklü para transferinde bankanın pek önemi yok. Belki biri diğerinden 20 dolar fazla olur. Siz işinizi nerede halledebiliyorsanız, oraya yönelin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.