BES ile İlgili Doğru Bilinen 5 Yanlış
Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili olarak başta ekşisözlük olmak üzere donanımhaber ve hisse.net gibi forum sitelerinde takip ettiğim başlıklarda, hali hazırda sistemi kullananlar ve bireysel emeklilik sistemine yeni girmek isteyenlerin kafalarında hep benzer soru işaretlerinin olduğunu gördüğüm için, bireysel emeklilik sistemi ile ilgili doğru bilinen bir takım yanlışları açıklamak için bu yazıyı yazma gereği duydum.
1) “TL üzerinden birikim yapmak pek mantıklı değil, yarın 1 dolar 5 TL olursa ne yapacaksınız?”
Bireysel emeklilik, insanları tasarrufa yönlendirmeyi amaçlayan bir sistem olup, uzun vadeli yatırım, sistemin temelini oluşturmaktadır. Sisteme yatırımcıları erken yaşlarında dahil olup, 56 yaşına kadar sistemde kalmaları, yani ortalama 30 sene geçirmeleri hedeflenir. Bu zaman zarfı içerisinde, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybedeceği zamanlar mutlaka olacaktır. Sistem bunu göze alamayan yatırımcılar için, yabancı para cinsinden birikim sunuyor olsa da, Türk Lirası yatırım yapmayı tercih eden bireysel emeklilik sistemi katılımcıları içinse yılda 6 kere fon değiştirme imkanı sunmaktadır. Seçebileceğiniz fonlar arasında “uluslararası yatırım araçları” gibi doğrudan dövize yatırım yapan fonlarda bulunmaktadır. Bireysel emeklilik katılımcısı olarak, siz Türk Lirası’nın değer kaybedeceğine inanıyorsanız, dövize endeksli bireysel emeklilik fonlarını tercih ederek, yatırımlarınızı arttırabilirsiniz. Örneğin, Ağustos ve Eylül aylarında, döviz kurlarındaki artışı, dövize endeksli fonlarda yakalayan bireysel emeklilik katılımcıları aylık bazda yüksek gelir elde edebildiler.
2) “Sistemin en büyük avantajlarından biri olan %25 devlet katkısı kaldırılırsa ne olacak?”
Bireysel emeklilik sistemi için, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konulan katkı paylarına ek olarak %25 devlet katkısı, tasarrufları arttırmaya yönelik, hükümetin attığı adımlardan biridir. Faydalı da olmuştur. Bu katkı ile birlikte sistemdeki kullanıcı sayısı artış göstermiştir. Bu hükümet veya başka bir hükümet tarafından, tasarruf hedeflerine ulaşıldığına inanılırsa, %25 devlet katkısı kaldırılabilir. Bununla ilgili uzun vadeli herhangi bir taahhüt verilmemiştir. Her ne kadar devlet katkısı ile birlikte, bireysel emeklilik sistemi daha cazip hale geliyor olsa da, bir çok kişi tarafından sıklıkla dile getirildiği gibi, sistem kendi kendine tasarruf yapmayı beceremeyenler için orta ve uzun vadede, devlet katkı payı olmaksızın da yarar sağlayacaktır. Önemli olan, bireysel emeklilik fonlarının performansını birkaç ayda bir gözden geçirip, gerekli değişiklikleri yapmaktır. 100 liranın, 4 kez fon dağılımı değişikliği ile, 9 ay içerisinde nasıl 187 lira olabileceğini yazının sonunda açıkladım.
Devamını okumak için aşağıdaki sayfa numaralarına tıklayınız.
Bireysel emeklilik sizinde söylediğiniz gibi çok tercih ediliyor bende aslında düşünmüyor değilim ancak Hangi firma tercih etmeliyiz bilemedim aslında aylık olarak parayi faize koymak sizce daha ii olmazmi
Maalesef şu şirketi seçin diyememem. Şirketlerin farklılaştığı en önemli nokta fon yönetim performansları ve talep ettikleri yönetim ücretleri. Bireysel emeklilik ve aylık faize konulan parayı avantaj bakımından şu haliyle karşılaştırabilmek pek mümkün değil. Hali hazırda, en yüksek mevduat faizi %10’larda, ama şu anda yalnızca devlet katkısı %25…
Ali bey’in %87 lik gelir elde etmesi çok güzelde,bu gelir hesabı fon verileri açıklandıktan sonra en yüksek getiriler baz alınarak yapılmış.Bu piyasa ve fon getirilerini olduktan sonra değil,olacağını varsayarak öngörmek önemli,işte sorun da o!%87 nerde %10-15 e çoktan razıyım ben:) yatırımım:
bono fonu:%30
hisse fonu:%20
dengeli fon:%35
katma fon(TL):15
Haklısınız, lakin buradaki amacım, sisteme gelen eleştirilere bir cevap vermekti. Sizin de söylediğiniz gibi yıllık %10 – %15 civarında ortalama getiri sağlayabilmek, şu an için başarı kabul edilebilir.