100 bin Liranın Aylık Faiz Getirisi Ne Kadar?

Geride bıraktığımız yılın Ağustos ayında döviz kurlarının yükselmesinin ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eylül ayında yaptığı toplantı ile faiz oranlarını 625 baz puan yükselterek, %24 seviyesine çıkarmıştı. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte Türk Lirası, yatırımcıların nezdinde tekrardan değerlendi. Mevduat sahibi küçük yatırımcılar da faiz geliri elde etmek için birikimlerini bankaların Türk Lirası mevduat hesaplarına yatırdılar.

Bankalar kendi bünyesinde tuttukları vadeli mevduat sahiplerine bir nevi kira gibi faiz öderler. Bu yazımızda 100 bin liranın aylık ne kadar faiz getirisi olduğunu hesaplayacağız. 100 bin liranın faiz getirisini hesaplamak için ihtiyacımız olan 2 bilgi var. Birincisi paramızı bankada ne kadar tutacağız? Aylık faiz getirisini bulacağımız için 32 gün üzerinden hesaplama yapalım. Diğer bilgi ise bankalar mevduatımıza ne kadar faiz veriyor? Türkiye’de faaliyet gösteren 50’nin üzerinde banka var ve bu bankaların her biri hem piyasa koşullarını hem de kendi maliyetlerini dikkate alarak müşterilerine farklı faiz oranları veriyorlar. Dolayısıyla 100 bin liranın aylık faizi, paranın hangi bankaya yatırıldığına göre farklılık gösterebiliyor.

2019 yılı Mart ayı itibari ile bankaların 32 günlük faiz oranlarını dikkate alarak hesapladığımız 100 bin liranın aylık faiz getirisini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

100 bin liranın aylık faizi

100 bin TL aylık faiz tablosundan da görebileceğiniz üzere, Mart 2019 itibarıyla 100 bin liranın aylık faiz getirisi en yüksek 1.653 lira olmaktadır. ING Bank, Turuncu Hesap isimli mevduat ürünü ile 100 bin liraya 32 günlük %22 faiz vermektedir. Bu oranlar ile 100 bin liranın aylık net faiz getirisi 1.653 lira olmaktadır.

100 bin lira için ING Bank Turuncu Hesap 1.653 lira faiz getirirken, Vakıfbank en düşük faizi vererek 100 bin liraya aylık 1.192 lira faiz kazandırmaktır. Görebileceğiniz üzere iki banka arasında 100 bin lira mevduat faizi için neredeyse 500 lira kadar fark vardır. Hatta öyle ki aynı bankanın farklı mevduat ürünleri için bile 100 bin liranın aylık faizi farklılaşabilir. Örneğin, Finansbank’ın dijital bankacılık projesi Enpara 100 bin lira için aylık 1.397 lira net faiz getirisi sağlarken, Finansbank şubelerinden mevduat bağladığınız zaman 1.285 lira aylık faiz geliri elde edersiniz. Peki, neden bankalar farklı faiz oranları uyguluyorlar?

100 bin liranın aylık faiz getirisine baktığımızda en yüksek ve en düşük faizi uygulayan banka arasında 500 liraya varan farklar olduğunu görüyoruz. Kimi zaman aynı cadde üzerinde yanyana şubeleri bulunan bu bankaların farklı faiz uygulamasının temel nedeni serbest piyasa faaliyetinde bulunuyor olmalarından kaynaklanmaktadır. Yani, mahallenizdeki bakkallardan birinin ekmeği 1 liraya diğerinin 1.25 liraya satması gibi iki bankada kendi ihtiyaçları ve piyasa koşullarını dikkate alarak vadeli mevduat için farklı faiz oranları uygulayabilirler. Bir banka 100 bin lira için aylık faizi Mart ayında yüksek tutup, Nisan’da düşürebilir. Paranızı mevduata bağlamadan önce detaylı bir araştırma yaparsanız, en yüksek faiz veren bankaları bulup daha yüksek faiz kazancı elde edebilirsiniz. Ayrıca özellikle vade dönüşümlerinde de tekrar güncel faiz oranlarını araştırıp, en yüksek faiz veren bankayı bulmaya çabalıyın.

100 bin liranın aylık faiz getirisi ile ilgili soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümü aracılığıyla bizlerle paylaşabilirsiniz. Eğer siz daha yüksek faiz oranlarından mevduatınızı bağlayabiliyorsanız, yorum bırakırsanız diğer okuyucularımız da bundan faydalanabilirler.

Comments
  1. Sinan

    Merhaba Can Bey sizi 2 yıldır takip ediyorum. Bir para transferi vesilesi ile sitenize sizle tanıştım. İşimi hallettim ama yazılarınız ilgimi çektiği için zaman zaman sayfanızı yine ziyaret ediyorum
    Aslında bir YouTube kanalı açsanız çok fazla popülerite sağlayacağınızı düşünüyorum. Böylece daha çok insana ulaşabilirsiniz. Malüm insanlar özellikle gençler okumayı sevmiyor. Ayrıca bir miktar para da kazanabilirsiniz bu bilgilerinizin aktarma ve paylaşma karşılığında.
    Saygılar

    • Can Balkan

      Sinan Bey merhabalar,

      Teveccühünüz efendim. Mesajınız beni gerçekten çok mutlu etti. İnsanlara bir nebze de faydam dokunuyorsa ne mutlu bana.

      Bu siteyi yazmaya 6 yıl önce hobi amaçlı başladım. Açıkcası, vatandaşın en temel finansal konularda dahi doğru düzgün bilgi alacağı platform olmaması -ki hala yok-, beni yazmaya iten en önemli sebepti. Ancak, takdir edersiniz ki asıl işim bu olmadığı için yeterli özeni ve disiplini gösterip, düzenli yazma işini beceremedim. Buna rağmen, yazdıklarım milyonlarca kez okundu, binlerce yorum aldı. Biraz vakit ayırabilsem, daha geniş kitlelere ulaşacağımın da farkındayım. Youtube, podcast, newsletter gibi seçenekler hep kafamda dolanıyor fakat zaman problemi olduğu için hayata geçiremiyorum. Bir gün yapmaya başlarsam, bir bölümü size atfedeceğime şüpheniz olmasın. Cesaret verdiğiniz için teşekkürler.

      Sağlıcakla kalın, arada yorum bırakmayı unutmayın.

      Sevgiler,
      Can

  2. Mehmet

    Can bey daha yeni tanidim sizi sadece yorumlarinizdan bile ne kadar samimi oldugunuz insanlari yanlis yonlendirmekten imtina ettiginizi gordum. Herkese elinizden geldigince yardim ediyorsunuz ger ekten takdiri hakkediyorsunuz.

    • Can Balkan

      Sağolun, elimizden geldiği kadarıyla yapmaya çalışıyoruz.

  3. Ebru

    Bilgi için teşekkür ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.