Borçları Nasıl Kapatabilirim?

“Borç yiğidin kamçısıdır.” gibi borçlu olmaya özendiren atasözleri kültürümüzün bir parçası olsa da, birçoğumuz borçluyken pek rahat edemiyor ve borçları nasıl kapatabilirim diye düşünüyoruz. Bugün internette gezinirken MarketWatch web sitesinde bir araştırma gördüm. Borçsuz insanların 10 tipik özelliğini sıralamışlar. Çevremde borcu olmayan arkadaşları düşününce gerçekten  de bir çoğunun benzer özellikleri taşıdığını fark ettim ve okuyucularımla da bu özellikleri paylaşmaya karar verdim. İşte, sizi 2014’te borçlarınızdan kurtaracak 10 temel özellik:

1. Detayları önemsiyorlar: Artık birçoğumuz kredi kartı ekstrelerimizi bile incelemeye üşenirken veya bireysel emeklilik fon araştırması bile yapmazken borcu olmayan insanlar, yaptıkları harcamaları didik didik ediyorlar. Aynı zamanda birikimlerini de sık sık gözden geçiriyorlar. Siz de borçlardan kurtulmak için ilk adım olarak, harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz. Örneğin 1 ay boyunca, cebinizden çıkan her kuruşu, bir kağıda yazın ya da excele kaydedin. Ay sonunda da hangi harcamaları yapmasaydım da yaşayabilirdim diye inceleyin. Sonuç sizin için şaşırtıcı olacak.

2. Konuya hakimler: Borçsuz insanlar finansal konularla ilgili bilgi sahibiler. Bir muhasebecisi ya da finansal konularda yardım aldığı danışmanları olsa dahi, genel olarak konularla ilgili bilgi sahibiler. Nereye yatırım yaptıklarını veya neye para harcadıklarını biliyorlar. Riskleri ölçebiliyorlar. Tahminler yapabiliyorlar. Maalesef çoğumuz daha “kredi faizi nasıl hesaplanır” bilmiyoruz ve bankadaki memur ne derse kabul ediyoruz.

3. Az kazanıyormuş gibi davranıyorlar: Hepimiz evlilik programlarını izliyoruz. Oraya gelenler kazandıkları paraları bir güzel şişiriyorlar. Maalesef bu ülkece sahip olduğumuz bir hastalık. Birçoğumuz olduğumuzdan daha zengin görünmeye çalışıyor, milyarlık akıllı telefonlarda kontörlü hatlar kullanıyoruz. Borcu olmayan insanlar ise, kazandıklarının hepsini kazançmış gibi görmek yerine, bir kısmını kenara koyabilmek için daha az kazanıyormuş gibi yapıyorlar. Yani, 5 bin lira kazanıyorsunuz ama 3 bin liralık bir hayat sürüyorsunuz. Böylelikle, ay sonu geldiğinde kenara para koyabiliyorlar.

4. Uzun vade düşünüyorlar: Elbette bu sıralar moda olan bir çizmeyi giymek bizi çok mutlu edebilir ama belki önümüzdeki 10 ay boyunca moda diye aldığımız bu çizmenin parasını ödeyeceğiz. Borcu olmayan insanlar, anlık kararlar yerine uzun vadeli düşünüyor ve böylelikle kendilerini tatmin etmek için yanlış kararlar vermiyorlar.

5. Sormaktan korkmuyorlar: Borçsuz olan insanların en temel özelliklerinden birisi de sormaktan çekinmemeleri. Her zaman için en uygun faiz oranlarını arıyorlar ya da etrafında borçsuz dertsiz tasasız birini gördükleri zaman, bunu nasıl başardıklarını soruyorlar. Siz de borçlarınızdan kurtulmak için, sorun. Bana da sorularınızı yazının altındaki yorum kutusu aracılığıyla iletebilirsiniz.

6. Biriktiriyorlar: Evet, borçsuz olmak için en kilit özelliklerden birisi: para biriktirmek. Kazandığımızın hepsini harcamak yerine, bir kısmını kenara koyup para biriktirmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Böylelikle, hem rahat bir emekliliğe ilk adımı atmış olur hem de ilerde kötü bir durumla iç içe kaldığımızda, hemen bankaların kapısını çalmak yerine, birikimlerimizi kullanırız.

7. Hedefler koyuyorlar: Para biriktirmek yazımda da anlattığım üzere, kendinize somut hedefler koyarsanız daha kolay para biriktirebilirsiniz. Örneğin, 2014 yılında 3 bin lira para biriktireceğim hedefini kendinize koyarsanız, aylık 250 lira kenara atarsınız. Böylelikle 12 ayın sonunda, kenarda birikmiş 3 bin liranız olur.

8. “Hayır” diyebiliyorlar: Arkadaşlarımız bizi dışarıda yemeğe veya maç izlemeye davet ettiğinde, “hayır” diyebilmeyi öğrenirsek, borçlarımızı kapatmayı da başarabiliriz. Her ne kadar arkadaşlarla vakit geçirmek keyifli olsa da, arkadaşlarımızın maddi durumu ile bizimki aynı olmadığı için, ay sonunda zor durumda kalabiliyoruz. Bunun yerine, arkadaşlarınızla evde toplanmayı ya da daha az masraflı eğlence yöntemlerini bulmayı deneyebilirsiniz.

9. Nakit paranın kıymetini biliyorlar: Hepimizin cebinde bir sürü kredi kartı var ve bütün harcamalarımızı cırt cırt çektiriyor, ay sonu kredi kartı ekstresi geldiğinde ise baygınlık geçirecek gibi oluyoruz. Borçsuz insanlar ise her kuruşun değerini biliyorlar. Çünkü o paranın ne güçlüklerle kazanıldığını biliyorlar. Siz de bir ay boyunca kredi kartınızı kenara bırakıp, harcamalarınızı nakit yapmayı deneyin. Bazı harcamalara elinizin gitmediğini göreceksiniz.

10. Deneyimlere eşyalardan daha çok önem veriyorlar: Borçsuz insanlar nesneler yerine, deneyimlere önem veriyorlar. Örneğin, 1 günde kazandığınız parayı, kız arkadaşınızla lüks bir restaurantta yediğiniz yemeğe vermek yerine, evde birlikte yemek yiyip, bir gün daha az çalışıp, çalışmadığınız günün tamamını kız arkadaşınızla geçirmek daha iyi olmaz mıydı? İşte borçsuz insanlar, pahalı eşyalar yerine, sevdikleri ile geçirdikleri zamanı artırmaya daha önem veriyorlar.

Peki siz bunların hangilerini yapıyorsunuz? Borcunuz çok mu? Borçlarınızı nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

Siz de borçsuz insanların 10 temel özelliklerini uygulayarak borçlarınızdan kurtulmayı başarabilirsiniz. En azından başlangıç olarak, bir kaçını uygulamayı deneyebilirsiniz.

Comments
  1. Fadıl

    Merhabalar ben yillik 20000 lira para kazaniyorum kiram yok baska bi derdim yok ama inanin 100 lira kenara atamiyorum aksine borclaniyorum bu isin icinden nasil cikarim donanimli olmak istiyorum yarin ben evlenip aile ye nasil bakicam ki simdi kendime zor bakiyorum.

  2. Rafet

    İş bizde bitse iyi de ailenin bütün fertlerinin duyarlı olması gerekiyor. Ben 4000 TL maaş alıyorum. İnanmazsınız, neredeyse beş yıldır bir kat elbise almadım kendime. Ancak eşime ve çocuklarıma kesenin ağzını hep açtım. Allah kabul etsin mağdur durumdaki birkaç aileye her ay katkıda bulunmaya çalışıyorum. Eşim de hep yanımda oldu. Fakat son iki senedir o kadın gitti yerine harcama delisi bir kadın geldi. İsteklerine yetişebilmek için bir kredi kartı almak zorunda kaldım. Şimdilik zar zor kapatıyorum borçları ama bu ne zamana kadar sürdürülebilir ki? Ya katlanacağım veya bir zamanlar huzurlu olan yuvam yıkılacak. Allah korusun! Kısacası sorum şu: Etrafındakilerle harcama yarışı içine girmiş bir kadına borçsuz bir hayatın güzelliğini nasıl anlatabilirim? Birkaç kez denedim ama gürültü arttı. Senden daha az maaş alanların eşleri benden daha fazla harcıyor, daha iyi giyiniyor muhabbetleri başladı. Belki de bozuk bir ruh haliyle aile içi huzursuzluğumu yazıyorum. Kusura bakmayın, cevap bekliyorum.

    • Can Balkan

      Rafet Bey merhabalar,
      Durumunuzu çok iyi anlıyorum. Size yardımcı olabilecek bir cevap vermeyi çok arzu ediyorum. Bunun için kendi eşime dahi danıştım. Acaba sorunu nasıl çözebiliriz diye. Örnek olabilecek filmler ve hikayeler düşündük. Lakin sonunda sizin eşiniz ile iletişiminizi güçlendirmeniz gerektiği kanısına vardık. Ailecek fikir birliği içerisinde olmalısınız. Konuşmayı tekrar deneyin. Elinizde gelirinizi, giderinizi gösteren tablolar olsun. Kanıtlar ile konuşmayı deneyin. (Aşağıda aile bütçesine ilişkin yazmış olduğum bir yazının kopyasını da koyuyorum.) Borçsuz bir hayatın güzelliğini anlatmak ziyade, hayatın bin bir türlü halinin olduğunu, Allah göstermesin başınıza gelebilecek kaza veya sağlık sorunları nedeniyle müşkül durumlarda kalabileceğinizi ve idareli davranmanız gerektiğini anlatın. Parayı gereksiz yere harcamak yerine gerekirse bir yatırıma yönlendirin. Ev, araba ya da altın benzeri bir yatırım olabilir. Eşinizi de bu yatırım serüveninin içerisine katmayı çalışın. Böylelikle o da sorumluluk bilinci geliştirir. Durumunuzun hiç kolay olmadığının farkındayım. Bana dilediğiniz zaman tekrar yazabilirsiniz.

      https://paranya.com/aile-butcesi-nasil-hazirlanir/

  3. nazir

    ben aylık 3500 maaş alan bir memurum ve ayda banka kerdisi 2000 ödüyorum 58bin borcum var sizden fikir almak istiyorum nasıl yapmam gerek

    • Can Balkan

      Nazir Bey merhaba,

      Başka ne tür giderleriniz var? Şu aşamada siz tavsiye edeceğim tek şey harcamalarınızı azaltmak olacaktır.

  4. ZAFER

    Merhabalar
    Öncelikle öğrenciyim. Aylık harcamam 150 tl oda yol param ve sigara param gelirim 590 tl. 1000tlde kredi çektim. Aylık ödemelri 125tl 9 ay sürecek (1000) kredi kartı borcumda 950 tl. Asgarisi(380 bu ay) telefon aldım başkası adına onada her ay (250₺) ödüyorum 3 taksidi kaldı. Çekmiş olduğum 1000tlik kredi duruyor borçlar için çekmiştim. Mayısın sonu veya haziranın sonuna kadar halletmem gerek çünkü çalıştığım iş sonu eriyor ne zaman başlayacağım belli değil. Bana yol gösterirseniz çok sevinirim düşünmekten başka bişey yaptığım yok yardımcı olun lütfen
    Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

    Saygılar..

    • Can Balkan

      Zafer Bey merhaba,
      Doğru anladım değil mi?
      Gelir + 590 lira
      Harcama – 250 lira
      Kredi – 125 lira
      Telefon – 250 lira
      Kredi kartı asgari – 380 lira

      Bu durumda bu ay 315 lira içerdesiniz. Öncelikle 2-3 aylığına da olsa sigarayı bırakmanızı tavsiye ederim. Biliyorum kolay değil ama borçtan faizden iyidir. İkincisi de ya aileden, ya da eşten dostan iyi kötü bir destek arayın. Yazı da boş geçirmeden, garsonluk vs. gibi geçici işlerde çalışarak bu borcu 3-5 ay içerisinde temilzeyebilirsiniz.

      SIkıntı yapmayın. DÜnyanın sonu değil. Ama genç yaşınızda bu tip yükümlülükler ağır gelir, biliyorum. Yine de yardımcı olabileceğim başka bir husus varsa, paylaşmanızı rica ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.