Bankaların Sahipleri
Kimimizin paramızı emanet ettiği, kimimizin de kredi çektiği, ya da kredi kartlarını kullandığı bankaların sahiplerinin kim olduğunu merak ediyor musunuz?
Bu yazımda, Türkiye’de yer alan bazı büyük bankaların sahiplerini, ortaklık yapılarından yola çıkarak, sizlere anlatmaya çalışacağım.
Ziraat Bankası’nın sahibi kim? (Devlet)
Ziraat Bankası’nın bütün payları Hazine Müsteşarlığı’na ait olup devlet yani kamu bankasıdır. Yani “Ziraat Bankası kimin?” diye sorarsanız, devletindir diyebiliriz.
Halk Bankası’nın sahibi kim? (Devlet)
Halk Bankası’nın %51’lik kısmı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olup, geri kalan %49’luk kısmı ise halka açıktır. Yani “Halk Bankası kimin?” diye sorarsanız, devletindir diyebiliriz.
Vakıfbank’ın sahibi kim? (Devlet)
Vakıfbank’ın %58’lik kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, %16’lık kısmı ise Vakıfbank çalışanlarına ait vakfa aittir. Vakıfbank’ın %25’lik kısmı halka açıktır. Yani “Vakıfbank kimin?” diye sorarsanız, devletindir diyebiliriz.
İş Bankası’nın sahibi kim? (Türk)
İş Bankası, 1924 yılında Atatürk’ün emri ile “milli bir banka” kurulması amacıyla, ilk Genel Müdür’ü Celal Bayar’ın yönetiminde faaliyetlerine başladı. Bugüne geldiğimizde, İş Bankası’nın sahiplerine bakarsak; %28’i Atatürk’ün, %40’ı Munzam Sandık Vakfı’nın yani banka çalışanlarının vakfının ve geriye kalan %32’si de halka açıktır. Atatürk’e ait olan paylara ilişkim temettü gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmıştır. Yani “İş Bankası kimin?” diye sorarsanız, tek bir sahibinin olmadığını söyleyebiliriz.
Garanti Bankası’nın sahibi kim? (Türk & İspanyol ortaklığı)
1946 yılında Ankara’da kurulan Garanti Bankası’nın %25’i İspanyol bir banka olan BBVA’ya aittir. Doğuş Grubu’nun payı ise %20’dir. Garanti Bankası’nın halka açık kısmı ise %55’dir. Yani “Garanti Bankası kimin?” diye sorarsanız, bir kısmı İspanyol BBVA’nın bir kısmı da Doğuş Grubu’nundur diyebiliriz. Doğuş Grubu, Şahenk ailesinindir. Aynı zamanda NTV’nin de sahibi Doğuş Grubu’dur. Garanti Bankası’nın sahibi ile ilgili detaylı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.
Akbank’ın sahibi kim? (Türk)
1948 yılında Adana’da kurulan Akbank’ın %49’u Sabancı Holding’e aittir. Akbank’ın geriye kalan %51’lik kısmı ise halka açıktır. Yani “Akbank kimin?” diye sorarsanız, Sabancı Ailesi’nin diyebiliriz. ‘‘Akbank kimin?” sorusu ile ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz, burayı tıklayabilirsiniz.
2007 yılında Akbank’a %20 pay ile ortak olan Citibank, 2015 yılı ilk çeyreğinde kalan %9.9’luk hissesini de satarak, Akbank’taki ortaklığını sona erdirmiştir.
Yapı Kredi Bankası’nın sahibi kim? (Türk & İtalyan ortaklığı)
1944 yılında kurulan Yapı Kredi Bankası’nın %41’i İtalyan bir banka olan Unicredit’e, %41’i Koç Grubu’na aittir. Yapı Kredi’nin %18’si ise halka açıktır. Yani “Yapı Kredi kimin?” diye sorarsanız, bir kısmı İtalyan Unicredit’in bir kısmı da Koç Ailesi’nin diyebiliriz.
Finansbank’ın sahibi kim? (Katar)
1987 yılında kurulan Finansbank, Özyeğin tarafından önce Yunan National Bank of Greece’e satılmıştı. Daha sonra Yunanistan Bankası NBG, Finansbank’taki hisselerini 2015 yılında Katarlı QNB Gruba sattı. Zaten QNB Grup, Finansbank’ın ismini de QNB Finansbank olarak değiştirdi. Yani “Finansbank kimin?” diye sorarsanız, Katarlıların diyebiliriz.
Denizbank’ın sahibi kim? (Birleşik Arap Emirlikleri)
1938 yılında Denizcilik Bankası olarak kurulan banka, 1997 yılında Zorlu Grubu tarafından alınmış, sonra sırasıyla Belçika’lı Dexia’ya ve Rus Sberbank’a satılmıştır. Sberbank, 2018 yılında Denizbank hisselerini Dubai merkezli NBD Emirates’e satmıştır. Yani “Denizbank kimin?” diye sorarsanız, Arapların diyebiliriz.
TEB’in sahibi kim? (Fransız & Türk ortaklığı)
1927 yılında kurulan Türk Ekonomi Bankası’nın yaklaşık %68’i Fransız BNP Paribas’a, %28’i ise Çolakoğlu Grubu’na aittir. TEB’in %4’lük kısmı halka açıktır. Yani “TEB kimin?” diye sorarsanız, büyük bir kısmı Fransızların, bir kısmı da Türklerin diyebiliriz.
Şekerbank’ın sahibi kim? (Türk & Kazak ortaklığı)
1953 yılında Eskişehir’de kurulan Şekerbank’ın %34’ü, Şekerbank çalışanlarının Vakfı’na ait, yaklaşık %34’ü ise Kazakistan devletine aittir. Şekerbank’ın %32’si halka açıktır. Yani “Şekerbank kimin?” diye sorarsanız, birazı Türklerin birazı da Kazakların diyebiliriz.
ING Bank’ın sahibi kim? (Hollanda)
Oyak Grubu tarafından kurulan banka 2007 yılında Hollanda’lı ING Grubu’na satılmıştır. Yani “ING Bank kimin?” diye sorarsanız, Hollandalıların diyebiliriz.
HSBC’nin sahibi kim? (İngiliz)
2001 yılında Demirbank’ı alarak, adını değiştiren HSBC, İngilizlere ait bir bankadır. Yani “HSBC bank kimin?” diye sorarsanız, İngilizlerindir diyebiliriz.
Odeabank’ın sahibi kim? (Lübnanlı)
2013 yılında BDDK’dan bankacılık lisansı alarak, faaliyetlerine başlayan Odeabank, Lübnanlı Audi Gruba ait bir bankadır. Yani “Odeabank kimin?” diye sorarsanız, Lübnanlılarındır diyebiliriz.
Burgan Bank’ın sahibi kim? (Kuveytli)
2012 yılı sonunda Eurobank Tekfen’i satın alan Kuveytli Burgan Bank Grubu, bankanın adını 2013 yılında Burgan Bank olarak değiştirdi. Yani “Burgan Bank kimin?” diye sorarsanız, Kuveytlilerindir diyebiliriz.
Alternatif Bank’ın sahibi kim? (Katar & Türk ortaklığı)
1991 yılında kurulan Alternatif Bank ya da bilinen adıyla “Abank”ın çoğunluk hissesi Anadolu Grubu tarafından 2013 yılında Commercial Bank of Qatar’a satılmıştır. Yani “Abank kimin?” diye sorarsanız, büyük bir kısmı Katarlıların bir kısmı da Türklerindir diyebiliriz.
Anadolu Bank’ın sahibi kim? (Türk)
1997 yılında yerli Habaş Grubu tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan Anadolu Bank’ın sermayesinin tamamı Türklere aittir. Yani “Anadolu Bank kimin?” diye sorarsanız, Türklerindir diyebiliriz.
Fibabanka’nın sahibi kim? (Türk)
Millenium Bank’ın 2010 yılında Özyeğin’e bağlı Fiba Grup tarafından satın alınmasıyla ismi değişen Fibabanka’nın sermayesinin tamamı Fiba Gruba aittir. Yani “Fibabanka kimin?” diye sorarsanız, Türklerindir diyebiliriz.
Türkiye Finans’ın sahibi kim? (Suudi Arabistan & Türk ortaklığı)
2005 yılı sonunda Family Finans ve Anadolu Finans’ın birleşmesiyle kurulan Türkiye Finans’ın eski büyük ortakları Ülker ve İstaikbal mobilyaları ile tanıdığımız Boydak Grubu olup, 2008 yılında banka hisselerinin %60’ı Suudi Arabistanlı The National Commercial Bank’a satılmıştır. Yani “Türkiye Finans kimin?” diye sorarsanız büyük çoğunluğu Suudi Arabistanlılarındır diyebiliriz.
Kuveyt Türk’ün sahibi kim? (Kuveyt)
1989 yılında kurulan Kuveyt Türk’ün çoğunluk hissesi Kuveytlilere ait olup, %19 oranında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de payı vardır. Yani “Kuveyt Türk kimin?” diye sorarsanız büyük çoğunluğu Kuveytlilerindir diyebiliriz.
Albaraka Türk’ün sahibi kim? (Bahreyn)
1984 yılında faizsiz bankacılık hizmeti vermek amacıyla kurulan Albaraka Türk’ün çoğunluk hissesi Bahreyn’de mukim Albaraka Banking Group’a ait olup, hisselerin %23’ü ise Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Yani “Albaraka Türk kimin?” diye sorarsanız, büyük kısmı Bahreynlilerindir diyebiliriz.
Aktif Bank’ın sahibi kim? (Türk)
1999 yılında Çalık Bank olarak kurulan ve 2008 yılında Aktif Bank adını alan yatırım bankasının bütün hisseler Çalık Holding’e ve bağlı şirketlere aittir . Yani “Aktif Bank kimin?” diye sorarsanız, Türklerindir diyebiliriz.
ICBC’nin sahibi kim? (Çin)
GSD Holding bünyesinde Tekstil Bank adıyla faaliyet gösterilirken, satışı gerçekleştikten sonra adı değişen ICBC’nin çoğunluk hissesi Çin’de mukim Industrial and Commercial Bank of China’ya ait olup, hisselerin %7’si ise Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Yani “ICBC kimin?” diye sorarsanız, büyük kısmı Çinlilerindir diyebiliriz.
Vakıf Katılım Bankası sahibi kim? (Türk)
İslami usullere göre bankacılık yapması için Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kurulan Vakıf Katılım Bankası faaliyetlerine başladı. Yani “Vakıf Katılım Bankası kimin?” diye sorarsanız, Türkiye Cumhuriyeti devletinindir diyebiliriz.
Gördüğünüz gibi, 3 devlet bankası ve İş Bankası, Akbank, Anadolu Bank, Aktif Bank ve Fibabanka haricinde, bankalarımızın bir çoğunda yabancı ortaklığı var. Bunun nedeni de ülkemizdeki bankacılık sektörünün oldukça karlı ve hala gidecek çok yolunun olmasıdır.
Aklıma nerden estiyse banka sahipleri kim diye öyle bir aratayım google’da dedim öğrenmiş olduk teşekkürler
meraklısı için güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler. Ancak Asya banktaki “Cemaat’e yakınlığı ile tanınan gruplar” ın da diğerleri gibi açık yazılsaymış güzel olurmuş, öğrenmiş olurduk.
Aşağıda vereceğim linke tıklayarak, Bank Asya’nın ortaklarını görebilirsiniz.
http://www.bankasya.com.tr/yatirimci-iliskileri-sermaye-ve-ortaklik-yapisi.aspx
yapı kredi resmi sitesinde yazan da İtalyan ortaklar yok sadece koç grubu;
http://www.yapikredi.com.tr/yatirimci-iliskileri/yapi-kredi-hakkinda/ortaklik-yapisi.aspx
Koç Finansal Hizmetler A.Ş.’nin ortaklık yapısına bakmanızı rica edeceğim. Koç Finansal Hizmetler’in yarısı İtalyan Unicredit’in yarısı da Koç Grubu’nun…
Cok faydali buldum, en azindan paramizi bilmedigimiz kimselere kullandirtmayalim, milliyetci olalim die yapilmissa fevkalede!
Bankasya’ nın sahibinin cemaat olduğunu söylüyorsunuz. Neden Türk sermayesi demiyorsunuz? Yabancı ortaklı bankaların hepsi de o ülkerin hür teşebbüsü ile kurulan şahı ya da grup bankaları olduğu halde o bankalara özellikle “ülke” adını yazmışsınız. Bir kasıt yoksa bilgi eksikliği olabilir ama lütfen eksik bilgi ile bu kadan önemli bir hata yol açmamak gerekir.
Herhangi bir kasıt ya da eksik bilgi yok. Ben bu yazıyı yazdığımda, Bank Asya’nın cemaate yakın gruplara ait olması bir sorun teşkil etmiyordu. Yine de nazik uyarınız için sağ olun, gerektiği şekilde düzeltildi. Gönderdiğiniz diğer listeyi ise, bir çok eski bilgi içerdiği için yayımlayamıyorum maalesef.
Üzüldüm yabanci hepsi .ortak
Hep kafama takılırdı hangi banka kimin çok sağolun verdiğin bilgiler için
Bizim olan bişey kalmadı zaten ülkemizde malesef. Güzel bir paylaşım olmuş.
İş Bankası sahibi ortaklık planı hakkında resmi siteyi inceleyiniz.
http://www.isbank.com.tr/TR/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/kurumsal-bilgiler/ortaklik-yapisi/Sayfalar/ortaklik-yapisi.aspx
bilgiler doğru ve yapıkredi ortklığıda aynn o şekil bizzat sahbindn duydum
bilgiler doğru
İşletmele ve sanayileri büyük olmayan daha kısaca markası olmayan bir ülke için bankalarının çoğunluğunun neden yabancı olduğunu sorgulamak çok mantıklı olmayabilir. Asıl ilginç olan zaten ufak bir paya sahip yerli bankaları da sarsma çabası, zira İş Bankası ve Bank Asya hakkında söylemler ortada.
Evet. Markadan ziyade sermaye meselesi. Osmanli’dan bu yana ekonominin temel sorunlarindan biri azinliklar disindaki halkin sermayeden yoksun olmasi olmus. Cumhuriyet’in kendi sermayedarlarini yaratma cabasinin meyvesi olarak Koc gibi gruplar ortaya ciksa da, Anadolu Kaplanlari disinda sermaye tabana yayilamamis ki son yillarda iktidar mucadelesi ile birlikte sermayenin de el degisimini izliyoruz. Gunun sonunda, bankacilik kapital meselesi. Kapitaliniz yoksa bankacilik yapamazsiniz. Eger sektorun ortaklik yapisi yabanci lehine degismeseydi, yapilan bunca yatirima kaynak bulmak zor olabilirdi. Lakin, hem tuketici hem de isletme tarafinda daha Turk bankaciliginin daha gidecegi cok yol var…
Bilindiği üzere bir ülke ekonomik gelişme kaydetmeye başlayınca , önce yabancı Bankalar gelir , sonra obankaların ülkesinin şirketleri gelir .. Bankalar alyapı hazırlayan bir katalizatördür,,güçlü bankası olan ülke’ güçlü gelişir
Türkiye ekononik gelişme bakımından tarihi bir yükseliş yakalamıştır , içinde bulunduğumuz bölgesel politik siyası karğaşayı yıpranmadan atlatabilirse,, Baş döndürücü bir yükseliş Türkiyeyi Bekliyor.
Hala ivme kaydetme şansımız olmakla beraber, baş döndürücü yükseliş fırsatını, bol para dönemini çimentoya gömerek kaçırdık. Gayrimenkul ile yükselişiniz başdöndürücü olmaz. Yeni dünya düzeninde yükselişin sırrı teknolojide, maalesef biz bu treni kaçırdık.
Can Balkan bey ,, size katılıyorum , zaten mukembel degilizde olamayızda ( çünki şark lık var bizde ) Ancak ben uzun yıllar yaşadığım Orta Avrupadan yakında döndüm ,tabiki global dünya Avrupadan ibaret degil ,oldukça büyük bir güç olan Avrupalılar giderek artan ciddi sorunlara giriyorlar , örnegin çocukları yok ,genç nufusları yeterli degil , ilkokulların bazılarını kapatıyorlar ,ve toplumsal sosyolojik çöküşe gidişleri giderek artmakta , korkuç miktarda alkol tüketilmektedir , Toplumun temeli Aile ve Evlilik zaten yok
Ben oradan emekli olacağın ve korkum var Emekliliği iptal bile edebilirler
Türklerin şansı 20 yaş altı 30 milyon genç nufus ,,Ayrıca Türkler Çok hırslı bir millet , çok yoğun rekabet ortamı var
eger Rusyayı başımıza bela etmezlerse , görün bakın gelecek yıllar sadecece yükseliş yılarıdır , tabiki teknolojik yapılanmayı tam sağlamak zorundayız yani ben çocuğuma ve bu ülkenin gencine güvenmek zorundayım ve güveniyorum ,
bu ülkenin gelişmekten başka şansıyok .
teşekkür ederim ..
Bu teknoloji çağında hatta bu çin ucuzluğu çağında hatta bu kadar üniversiteli gencin olduğu çağda ben ülke gelişmesinin çok az olduğunu düşünüyorum en azından altyapı var savaştan sonraki gibi değil insan gücü var savaş sonunda fakir ve borçlu ülke vardı, son dönem osmanlı sında miras. Bence milletin ve devletin birleşip yeni planlar yapması lazım bu planlarda da geçmişimiz sadece saygıyla anılacak mazi olarak kalmalı ve ileriye bakmalıyız. Biz artık sadece biz demeliyiz yani Türkiye demeliyiz sebebi dışarıda hiç bir ülke işi olmasa bize yanaşmıyor. Buna azerbeycan ve kıbrısta dahil. Bir istrail her tarafı kapalı kimse yıkamıyor. Sebebi sadece kendilerini düşünürler, bizde ülke hayal peşinde koşmamalıyız.
3 tane bankayla calisiyordum..tek bankaya düşürüp faiz ve masrafı mümkün olduğunca azaltmakti maksatım..milliyetciyim..onun için milli bir bankaya yöneleyim dedim.google arattirdim ve bu yazıyı buldum..bu yazıyı sunan arkadaşa teşekürler..%100 türk sermayeli veya devlet bankalarindan biriyle çalışacağim..
Merhaba,
verdiginiz bilgiler icin öncelikle cok cok Tesekkürler,
benim sormak istedigim,
Almanyanin su son günlerde soykirim kabulü nedeniyle, Alman bankasinda olan bir miktar birikimimizi bir Türk Bankasina yani kendi Devletimizin Bankasina yatirmayi düsünüyoruz fakat beni düsündüren konu Türkiyedeki Banka düzeni, yani duyumlarimiza göre hic bir islem yapmasak bile hesabimizda olan paranin durdugu yerde erimesi (yani belli zamanlarda bankada olan hesabimiz icin icerden kesilen vergi)
bu konuda bizlere önerebileceginiz, en ucuza kurtulacagimiz bir Bankamiz varmi acaba?
Vereceginiz bilgiler icin cok cok Tesekkürler.
Mehmet C.
Mehmet Bey,
TÜrk bankaları Euro için şu sıralar 2.5% yıllık faiz vermektedirler. Yani paranız durduğu yerde erimez, aksine Almanya’da aldığınız faizin üzerinde faiz alırsınız. Türkiye’de bankalar yalnızca hesaplardan ”hesap işletim ücreti” alırlar. Bu da yıllık 40-50 Euro civarında olur. Eğer yatıracağınız tutar yüksekse bazı bankalar bunu dahi almazlar. Eğer hesap kesim ücreti ödemek istemiyorsanız, Finansbank’ın enpara’sını şiddetle tavsiye ederim. Burası hem yüksek faiz öder, hem de hesap işletim ücreti almaz. Bütün işlemler internet üzerindedir. https://paranya.com/enpara-com/
Tüm bunların yanı sıra bir çok Türk bankasının Almanya’da da şubesi bulunmaktadır. Hangi şehirde yaşadığınızı bilmiyorum ama başta Denizbank olmak üzere Akbank, İŞ Bankası, Ziraat gibi bankaların şubeleri mevcut. Başka sorunuz olursa, yardımcı olmaya çalışırım.
Verdiginiz bilgiler icin tekrar cok cok Tesekkürler,
Almanya Stuttgarta yasiyoruz, tabiiki burada Türk bankalari var, mesela büyüklerimize Ziraat bankasi üzerinden bakim yardimi yolluyoruz ama bunlar son zamanlarda oldukca azittilar örnegin yolluyacagimiz Besbin Euroya yirmiüc Euro yollama parasi Aliyorlar, parayi ceken kisidende (Ziraat bankasinda hesabi oldugu halde) ayriyetten belli bir miktar (?) para kesiyorlar ve biz sene sonunda vergide kullanacagimiz girdi cikti belgesi icinde on Euro istiyorlar, kisacasi yolladigimiz paranin hemen hemen elli altmis Euro sunu kesiyorlar, Is bankasida var fakat simdiye Kadar bir isimiz olmadigi icin bir bilgimiz yok,
Yatirim yapmak istedigimiz bankanin tamamen Türk Bankasi olmasini istiyoruz, gerci yatirimimiz öyle yüksek bir mebla degil (25-30 bin civarinda) ama bir damla bir damladir, neden yabanci bankalar isletsin kendi bankalarimiz varken, bizim gibi binlerce kisi düsünse Vatanimiza dahada faydali olabiliriz diye düsünüyorum.
Saygilarimla
Mehmet C.
Almanya-Stuttgart
Mehmet Bey,
İş Bankası Stuttgart Şubesi, Friedrichstraße 9-11a’daymış. Sizin yerinizde olsam, gider bir çaylarını içerim.
T.İş Bankasından T.Dil ve T.Tarih kurumuna yıllık olarak aktarılan para tahminen ne kadardır?Bu paralar kurumlar tarafından nasıl değerlendiriliyor?Şimdiden teşekkürler ve saygılar
Merhaba Mehmet Bey,
Türk Dil ve Tarih kurumlarına aktarılan paralar, İş Bankası’nın yaptığı kardan dağıtılan temettüye göre her yıl değişmektedir. BDDK yönetmelikleri gereğince bankalar sınırlı temettü ödemeleri yaparlar. İş Bankası’nın 2015 yılı karı yaklaşık 4 milyar lira olarak gerçekleşmiş ve bu tutarın 655 milyon lirası net temettü olarak dağıtılmıştır. Bu temettüden Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih kurumu yaklaşık 183 milyon lira pay almıştır. İş Bankası ortaklık yapısına ilişkin detayı bilgi için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz. https://paranya.com/is-bankasi-kimin/
BEN EMEKLİYİM ,AYNI ZAMANDA VATANSEVERİM,EMEKLİ MAAŞIMI HALKBANKTAN ALMAKTA İDİM AMA BİR ,SORUN OLUŞTU ŞUBATIN İÇİNDE ZİRAATBANK TAŞIDIM ,BEN TÜRK VE DAHA ÖNEMLİSİ DEVLET BANKALARINDAN YANAYIM ,DERDİM PROMOSYON DEĞİL ONU ZATEN HEPSİ YANİ MAAŞ ÖDEYENLER MECBUREN VERİYORLAR.SİZDEN YİNEDE BİR TAVSİYE ALMAK İSTERİM EMEĞİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDERİM ….
Bekir Bey merhaba,
Aşağıdaki linkten bütün devlet bankalarını görebilirsiniz. Sizin için en iyi hizmeti hangisi sunuyorsa, onu tercih etmenizi tavsiye ederim.
https://paranya.com/devlete-ait-bankalar/
Can Bey merhaba,
Türkiye varlık fonuna devredilen bankalar bildiğim kadarıyla başka bi yasal statüye geçiyor.Yani BDDK kurulları ve denetlemeleri dışında kalıyo.Sorum şu:teminat olarak gösterilen bu fona acaba ilerde alacaklılar tarafından el konulabilir mi.?Bu durumda hak talep etme şansı veya devlet garatisi varmı.?Özellikle devredilen banka mevduat sahipleri için.?
Merhaba,
Varlık fonundan mı yoksa TMSF yani Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’ndan mı bahsediyoruz? Türkiye’de faal halde olan ve lisansı iptal edilmemiş her finansal kuruluş BDDK’nın denetleme ve düzenlemelerine tabidir. Ayrıca, Türkiye’de devletin kontrolündeki bir bankaya el konulması için zaten ülkenin komple batmış olması gerekir. (Yunanistan gibi) Allah göstermesin böyle bir durumda da güvenli hiç bir yer zaten olmaz.
Yunan bir ülkenin değil milletin adıdır.
Dolayısıyla, Yunanlı değil, Yunanistanlı veya Yunan.
Teşekkürler, düzeltiyorum hemen.
Zenginin parası züğürtün çenesini yorarmış… Hadi selametle
Ziraate ait bir ödevim var.
Banka :Özelmi devletmi hissesi sermayesi özel sermaye.
%devlet
%özel
Faizsiz katılımdır.
Sorunun cevabını bulamadım yardımcı olurmusunuz?
Ziraat 100% devlet bankasıdır. (şimdilik)
Merhaba Halkbank kimin?
Merhaba,
Halkbank’ın %51’i Türkiye Varlık Fonu’nun yani devletin olup, geriye kalan kısım Borsa’da işlem görmektedir, yani halka açıktır. Çoğunluk payı devlette olduğu için Halkbank’a kamu bankası deriz.
CAN BEY MERABA BEN PARAMI FAİZE BULAŞMADAN KATILIM BANKALARINDA NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİM
Merhaba,
Öncelikle Katılım Bankaları’nın sağlamış oldukları Kar Payları da benim için bir faiz enstrümanıdır. Buna itiraz edenler elbette olacaktır ama finans piyasalarının içinde olan herkesin bildiği üzere faiz = kar payı. Dolayısıyla, Katılım Bankası’nda dahi olsa faize bulaşma ihtimaliniz var. Faizin olmadığı yegane yatırım aracı şu an için döviz, Altın ve benzeri emtialar diyebiliriz. Bunun dışında eğer caiz olan şirketleri bulabilirseniz, Borsa da faizsiz kazanç imkanı sunar. Ancak bununla ilgili aksi yönde fetvalar da mevcuttur. Altın, döviz ve borsanın riskli olduğunu ve garanti kazanç sağlamayacağını da bildiğinizi varsayıyorum.
Ben de emekli maaşımı başka bir banka ya almayı düşünüyordum .
Sizden edindiğim bilgiler benim için çok tatmin edici oldu .
Teşekkür ediyorum!!!
emekleriniz e sağlık .