En Yüksek Faiz Veren Banka 2018

Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısında hızla değer kaybetmeye devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da her gün faizlerin indirilmesi için bankalara çağrıda bulunuyor. Yüksek faiz işletmelerin finansman giderlerinin artmasına neden olurken, konut kredisi kullanımını azalttığı için inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor.

Borçlanmak isteyenler pek tabi faizlerin düşük olmasını temenni ederken, tasarruf sahipleri de birikimlerine en yüksek getiriyi alabilmek için en iyi faiz veren bankaları araştırma eğilimi içindeler. Bankalar da tasarruf sahiplerinin dikkatini çekebilmek için başta e-mevduat adı verilen ve internet bankacılığı üzerinden açılan mevduat ürünleri olmak üzere turuncu, oksijen, kiraz, vs. gibi isimlendirmeler ile yüksek faiz veren mevduat hesaplarına dikkat çekmeye çalışıyorlar.

Bu yazımızda 2018 yılında mevduata en yüksek faizi veren bankaları inceleyeceğiz. Bankaların faiz oranlarını vermeden, bir hatırlatma yapmakta fayda var. Bankalar piyasa koşullarına ve ihtiyaçlarına göre faizleri anlık olarak değiştirme hakkına sahipler. İlave olarak, özellikle büyük tutarlı mevduat sahipleri, pazarlık yaparak bankaların açıklamış olduğu liste faiz oranlarından daha yüksek faiz alabilme şansına sahipler.

TEMMUZ 2018 itibarıyla EN YÜKSEK FAİZ VEREN BANKALARI görmek için BURAYI TIKLAYIN!

Gösterge tahvil faizinin %15’lere dayandığı, 1 aya kadar vadeli mevduatın ortalama faizinin %12’lere yaklaştığı bir ortamda, bankalar da tasarruf sahiplerini cezbedebilmek için yüksek faiz oranları sunuyorlar.

Bankaların 1 aylık mevduata verdikleri ortalama faiz oranı

Mevduat bankalarının yanı sıra, mevduat toplama izinleri olmayan yatırım bankaları da bono ihraçları ile fon toplama yarışındalar. Cumhurbaşkanı Erdoğan her ne kadar bankalardan kredi faizlerini düşürmelerini ve mevduat faiz yarışına girmemelerini istese de, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Çalık Grubu’nun bankası Aktif Bank, N Bono adıyla çıkardığı bono ürünüyle, şu an en yüksek faiz veren banka konumundadır. 1 aylık vade için Aktif Bank’ın N Bono ürününün faiz oranı %16.04’tür. Kısa vadeli mevduatın stopaj oranı %15 iken, bonolarda bu oran %10 olduğu için, ilave olarak bonoların vergi avantajı da mevcut. Tabi tüm bu faiz ve vergi avantajının yanında, risk de mevcut. Bankalardaki mevduatınızın 100 bin liraya kadar olan kısmı TMSF güvencesindeyken, bono için böyle bir devlet garantisi yoktur. Yani bono yatırımı yaptığını kuruluş batarsa, paranız da batar. Bu riski göz önünde bulundurmanızda yarar var.

2018 yılında en yüksek mevduat faizi veren bankalara geçmeden önce bir konuyu daha hatırlatmakta yarar görüyorum. Bankaların bir çoğu müşteri çekebilmek için “Hoşgeldin Faizi” adı altında kampanya yapmaktadırlar. Genellikle bu bankalar, ilk ay mevduata yüksek faiz verirken, devam ettiğinizde mevduat faizini normal seviyelere çekerler. Dolayısıyla, bu bankaların kampanyalarını sıkı bir şekilde takip etmeniz gerekmektedir. Ama yazımın en başında da belirttiğim gibi eğer mevduat tutarınız büyükse sürekli çalıştığınız banka ile de muhakkak pazarlık yapmanızı tavsiye ederim.

Mevduat faizi en yüksek bankaları sıralarken, elimizde 100,001 liramız olduğunu ve 32 gün boyunca bankaya yatıracağımızı düşünelim. Mevduat tutarını 100 bin liradan 1 lira fazla seçmemin nedeni bazı bankaların faiz oranlarının, 100 bin liraya farklı uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Yine aynı şekilde gün sayısı da bankalar arası eşitsizlikleri kaldırmak ve net bir resim çıkarmak adına 32 gün olarak seçilmiştir. Siz de mevduatınızı değerlendirirken, bankaların tutar ve vade kırılımlarına dikkat edin. Böylelikle faiz kaybı yaşamazsınız.

Şimdi en yüksek faiz veren bankalara sırasıyla bir bakalım.

2018 Nisan ayı itibarıyla mevduata en yüksek faizi veren banka Fibabanka’dır. Özyeğinlere ait Fibabanka, Kiraz Hesap isimli ürünüyle hoşgeldin faizi olarak Türk Lirası için %14.50 faiz vermektedir. Bu oran hoşgeldin faiz oranı olmakla beraber 90 gün boyunca geçerlidir. 90 günün sonunda devam faizi %12’dir. İlave olarak Fibabanka’da Amerikan Doları’nın hoşgeldin faizi %4 olup, doların devam faiz oranı %2.25’tir. 100,001 tutarındaki mevduatınızı 32 gün boyunca Fibabanka’da %14.50 faiz oranı ile değerlendirirseniz net faiz kazancınız, 1.087 lira olacaktır.

Mevduat faizi en yüksek bankalar listesinde ikinci sırada, Hoşgeldin Faizi’nin mucidi, ING Bank Turuncu Hesap var. Faiz oranının %14 olduğu ING Bank Turuncu Hesap’ta, hoşgeldin faizi ise daha önce Turuncu Hesap açmamış kişiler için 12 ay boyunca geçerli. 100,001 tutarındaki mevduatınızı 32 gün boyunca ING Bank Turuncu Hesap’ta %14.00 faiz oranı ile değerlendirirseniz net faiz kazancınız, 1.049 lira olacaktır.

Mevduata yüksek faiz veren bankalar listesinin üçüncü sırasında ise ülkemizi dijital bankacılık ile tanıştıran Enpara var. Enpara’nın 100,001 TL ve 31 gün için faiz oranı %13.90. 100,001 tutarındaki mevduatınızı 32 gün boyunca Enpara’da %13.90 faiz oranı ile değerlendirirseniz net faiz kazancınız, 1.036 lira olacaktır.

En yüksek vadeli hesap faizi veren bankalar listesinin beşinci sırasında ise CepteTEB bulunmakta. CepteTEB’de belirtilen vade ve mevduat için faiz oranı %13.75 uygulanmaktadır..TEB’in dijital bankacılık platformu olan CepteTEB’de 100,001 liranızı 31 gün boyunca tutarsanız, 1,025 lira faiz geliriniz olacaktır.

ENPARA ve CEPTETEB karşılaştırması için burayı tıklayabilirsiniz.

En yüksek faiz veren bankalar listesinin beşinci sırasında ise Akbank yer almakta. Serbest Hesap adını verdiği ürünüyle Akbank, 1000 lira üzeri tutarlardaki mevduat için tanışma faizi adı altında 90 gün boyunca TL mevduata%13.50 faiz vermektedir. Yani 100,001 tutarındaki mevduatınızı 32 gün boyunca Akbank Serbest Hesap’ta %13.50 faiz oranı ile değerlendirirseniz net faiz kazancınız, 1.011 lira olacaktır.

Vadeli hesaba en yüksek faiz veren bankaları sıraladık. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere bankanın ihtiyacına ve piyasa koşullarına göre faiz oranları farklılık gösterebilir. Söz gelimi bir banka 32 günlük vadeli mevduata yüksek faiz verirken, bir başkası 181 günlük vadeli hesaba daha yüksek faiz verebilir. Ya da bir bankada büyük tutarlı vadeli hesaplara faiz daha yüksekken, başka bir bankada düşük tutarlı mevduat hesaplarına yüksek faiz uygulanıyor olabilir.

TEMMUZ 2018 itibarıyla EN YÜKSEK FAİZ VEREN BANKALARI görmek için BURAYI TIKLAYIN!

Vadeli hesaba yüksek faiz veren bankalara ilişkin soru ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Ayrıca vadeli mevduatın faiz hesaplamasının nasıl yapıldığını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Comments
  1. Mehmet

    Merhaba. Kardeşim ben aklımda sürekli dolaşan soruyu sana yöneltmek isterim. Benim merak ettiğim soru şimdi öncelikle devlet bankaları hangileri ve ikinci sorum özel sektör veya dış finanslı bankalar iflas ettiğinde o bankalardaki paramıza bir şey olurmu veya devlet paramızı bize iade etmek zorundamı teşekkürler

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Devlete ait bankaları öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
      https://paranya.com/devlete-ait-bankalar/

      Bankalardaki paranızın 100 bin TL’ye kadar olan kısmı TMSF garantisindedir. Diyelim ki sizin bir bankada 150 bin liranız var ve banka battı. Bu durumda devlet size 100 bin liranızı verir, 50 bin liranız uçmuş olur. Bu kural bütün bankalardaki mevduatı kapsar. Mevduat harici bankaların çıkartmış olduğu tahvil, bono gibi yatırım araçlarında herhangi bir garanti yoktur.

      • Mehmet

        diyelim bir milyon liram var o zaman bir kurnazlık yapsamda 10 adet hesap açıp yüzer bin lira yatırsam tek kişi olduğum için gene 100 bin lira mı alırım yoksa hepsini mi

        • Can Balkan

          Hesaplar farklı bankalarda olduğu sürece 10 hesap da TMSF güvencesindedir. Yani 1 milyon liranız güvencededir. Aynı bankada farklı hesap açarsanız, sadece 100 bin liranız güvencede olur.

  2. mehmet

    öncelikle çok teşekür ederim yardımcı olduğunuz için .
    Son sorum devlet bankaları heralde en güvenebileceğimiz bankadır galiba öylemidir.

    • Can Balkan

      Benim için böyle bir ayrım söz konusu değil. Her bankanın kendine özgü riskleri olabilir. Ayrıca sektör içerisindeki bankalar benzer riskleri paylaşırlar. İçiniz nerede rahatsa, paranızı oraya koyun.

  3. umida

    merhaba. yabancilarada gecerlimi bu .. mesela para yatiryorum devlet bankasyna , bisey oldugu zaman geri alma şansym varmi..

    • Can Balkan

      Merhaba,
      Sadece devlet bankası olmasına gerek yok, özel bir banka olsa dahi, Türkiye’de bankaya yatırmış olduğunuz tutarın 100 bin lirasına kadar olan kısmı devlet garantisinde. Diyelim ki 200 bin liranız var ve bu parayı ikiye bölerek A ve B bankalarına yatırdınız, 200 bin liranız devlet garantisinde olacak.
      İlave olarak faizlerden de yabancı ülke vatandaşı olarak faydalanabilirsiniz. Bir sınırlama yok.

  4. Ozguc sahin

    Merhaba
    Bankalarla faiz orani pazarligi yapabilmek icin sahip olmaniz gereken minimum mevduat miktari ne civarda olmalidir ?

    Ayni bankanin istanbul subesi ve kucuk sehir subeleri arasinda pazarlik gucu ve mevduat miktari limiti degisiklik gosterebilir mi?
    Yorumlarinizi bekliyorum
    Tesekkurler

    • Can Balkan

      Merhaba,

      Harika bir soru. Teşekkür ediyorum. Pazarlık yapabileceğiniz tutar, şubeden şubeye ve haliyle bankadan bankaya dahi değişebilir. Bankanın veya şubenin o anki ihtiyaçları neticesinde sizin mevduatınızın büyüklüğü de fark yaratır. Ama illa bir cevap vermek gerekirse, 1 milyon lira üzeri mevduatta eliniz güçlü olur.

      Taşra şubeleri ve İstanbul şubeleri arasındaki soru için de benzer bir cevap verebiliriz. Şöyle ki, öyle taşra şubeleri vardır ki sadece mevduat müşterisi bulunur ve neredeyse hiç kredi vermez. Bu şubenin müdürü için sizin 1 milyon liranız bir fark yaratmayabilir. Ama öte yandan söz gelimi İkitelli OSB şubesi kredi veren bir şubedir ve müşteriden toplayacağı 1 milyon lira mevduat o an için önem arz edebilir ve yüksek bir oran verebilir. Bu tamamen şubenin o anki Aktif-Pasif dengesi, şube personelinin hedefleri ve banka komite kararları ile değişkenlik gösterebilecek bir husus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.